Sosyal Medya

Güncel

Asrın Projesi’nde ilk su adaya ulaştı

Türkiye ile KKTC’yi denizin altından bağlayan ’Asrın Projesi’nde ilk suyun Kıbrıs'a ulaştığı belirtildi.



KKTC Su Temini Projesi kapsamında deniz geçiÅŸi isale hattına su verilmeye baÅŸlandı. KKTC Ä°çmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçiÅŸinin dünyada bir ilk olduÄŸunu ifade eden Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, “KKTC Ä°çmesuyu Temini Projesi çerçevesinde Dünya'da ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleÅŸtirilmesi ile tamamlanan deniz geçiÅŸi 80 kilometre 151 metre uzunluÄŸunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçiÅŸi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoÄŸunluklu polietilen boru hattından oluÅŸuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir ÅŸekilde Deniz GeçiÅŸi Ä°sale Hattı'na verilmeye baÅŸlandı ve adaya su ulaÅŸtı” dedi.

DENÄ°Z SUYU CAZÄ°BELÄ° OLARAK TAHLÄ°YE OLMAYA BAÅžLADI

Türkiye ve KKTC'yi denizin 250 metre altında askıda kurulacak 80 kilometre uzunluÄŸundaki boru hattı ile birbirine baÄŸlayan KKTC Su Temin Projesi'nde Alaköprü Barajı'ndan alınan suyun Deniz GeçiÅŸi Ä°sale Hattı'na verilmesiyle deniz geçiÅŸi borularının montajı sırasında boruya alınan deniz suyu cazibeli olarak tahliye olmaya baÅŸladı.

Projeyi sıra dışı ve asrın projesi olarak nitelendiren Veysel EroÄŸlu, “Ä°çme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,255 milyar TL olan bu proje ile adaya su verilmeye baÅŸlandı” dedi.

YILLIK 75 MÄ°LYON METREKÜP SU AKTARILACAK

Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı EroÄŸlu, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 suyun, Akdeniz'e döÅŸenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inÅŸa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını belirtti.

Böylece uzun yıllardır su yetersizliÄŸi ve su kalitesindeki kötüleÅŸme sebebiyle sıkıntı yaÅŸayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.